KEEP CONTACT!

We in The Alumni Committee are responsible for the Guild’s alumni activities. Our goal is to maintain a good relationship between current students and alumni, and that all our alumni keep feeling welcome in the K-guild community. Do you as an alumni have photos or a funny story to share from your time at the K-guild, please get in touch via mail au@ksek.seOf course, we are very happy to hear from you in other purposes as well! Otherwise, we have two main information platforms for the alumni. 

The K-guild alumni database

Information about events and other things from the Alumni Committee is sent out to people in our database. Do you want to add your email to our database so that you can take part in what’s happening at the Guild? Then please send an email to au@ksek.se and we will add you.

K-sektionens Alumner, TLTH (K-guild alumni, TLTH)

The K-guild also has a facebook group for the alumni. The Facebook group is a more interactive platform where alumni can find other alumni and post about what it was like to be part of the K-guild in the past. Information about events is also sent out in the Facebook group. The group is called the “K-sektionens Alumner, TLTH” and you can find it directly by clicking here.

MENTORSHIP PROGRAM AND HOMECOMING

During the fall semester, the annual Mentorship Programhas its start. In the program, alumni are paired with students and are their mentors for a year. The idé is that the alumni with their knowledge can give guidance to the students in their education and working life after graduation. It is up to each pair how much contact they want, but it is usually a great asset for both parties.

Every year the Alumni Committee invites all the K-guild alumni to a Homecoming Dinner Party.It is the perfect opportunity to return to the Guild and get to meet you old classmates. As company around the table you also have students currently studying at the Guild, and both new and old memories are happily shared during the dinner. Of course, the dinner party also offers great food and drinks, and lots of entertainment!

Do you long for Homecoming or do you want to take part in the Mentorship Program? Keep an eye out for information in the Facebook group and on email, or possibly email au@ksek.se for more information.

Every year the Alumni Committee invites all the K-guild alumni to a Homecoming Dinner Party.It is the perfect opportunity to return to the Guild and get to meet you old classmates. As company around the table you also have students currently studying at the Guild, and both new and old memories are happily shared during the dinner. Of course, the dinner party also offers great food and drinks, and lots of entertainment!

Do you long for Homecoming or do you want to take part in the Mentorship Program? Keep an eye out for information in the Facebook group and on email, or possibly email au@ksek.se for more information.

Alumniporträtt

Manfred Klug B14

Hur hamnade du på bioteknik i Lund?
I slutet av gymnasiet hade jag ingen aning om vad jag ville plugga vidare till. Besökte min kusin som läste Data på LTH och blev väldigt förtjust i Lund. Fick med mig en katalog om LTH hem och såg där att det fanns en civilingenjörsutbildning i bioteknik. Jag tyckte bioteknik var roligt och jag visste att civilingenjörer hade bra lön så att söka till bioteknik i Lund var som klippt och skuret för mig. Jag började plugga hösten 2014.

Var du aktiv i K-sektionen under din tid som student?
Sektionsengagemang:

Krabba (dåtidens hemsideanvarige), journalist, redacteur, valberedningsledamot, pHadder, pHøs,
sekreterare, ordförande , revisor, cermU.
Lite fun facts:
Skrev diverse motioner som format om sektionen under min studietid. Bland annat att nollningsfunktionärer stavas med litet p och stort H och att bioteknikprogrammet har den spegat till teknologmössan som finns idag (tidigare hade både B och K helgula). När jag var ordförande byggdes KC om och jag vad drivande i att vi skulle få ett kök till Gallien, vilket är det Sektionen har idag.

Vad har du tagit med dig från din studietid?
Jag har tagit med mig ofantligt många roliga minnen, vänner för livet och en lärdom om att det inte är farligt att misslyckas, exempelvis med en tenta, för man har alltid fler chanser. Min tid under studierna och mitt engagemang har format mig till den person jag är idag och gav mig både motivationen och självkänslan att söka och få det jobb jag har idag. Sist men inte minst träffade jag min nuvarande sambo under studietiden vilket är värt att nämna.

Hur ser ditt liv ut idag och vad har du för användning av din utbildning i arbetslivet?
Idag bor jag tillsammans med min sambo strax utanför Eslöv och jobbar med processutveckling på ett bioteknikföretag i Lund som laboratorieingenjör. Den största användningen jag har av min utbildning är framförallt förmågan att veta hur man ska hitta information. Jag minns inte på rak arm hur man löser en differentialekvation, men jag vet hur jag ska gå tillväga för att ta reda på hur jag ska lösa den. Lite klyschigt kan man säga att jag som ingenjör är en problemlösare, vilket är något jag lärde mig var viktigt relativt tidigt under utbildningen.

Simon Lundegard K13

Hur hamnade du på Kemiteknik i Lund? 
Jadu, det var lite en krokig och inte helt självklar väg. Faktum är att jag började på Teknisk Matematik 2011 där jag insåg att matte är kul, upp till en viss gräns. Tillslut upplevde jag att det blev för abstrakt där jag räknade på saker som jag inte kunde relatera till i verkligheten. Så 2013 tog jag beslutet att byta till Kemiteknik då kemi var mitt andra stora intresse. Kemi är för mig också mycket mer konkret där du blandar A + B och får C. Det är hela tiden kopplat till ”verkligheten”. Som Göteborgare i grunden kommer naturligt frågan: Varför inte Chalmers? Dels så ville jag flytta hemifrån, och ”tyvärr” bodde vi nära Chalmers så hade jag pluggat där hade jag bott hemma längre. Jag hade också studerat 1 år i USA under gymnasiet och det studentlivet jag upplevde där ville jag ha igen och kände att bara Lund kunde ge mig det! Jag ville engagera mig in allting, på en gång, samtidigt!

Vad har du tagit med dig från din studietid?
Oj det är nog fler saker än jag medvetet tänker på. Det första som dyker upp är såklart att jag fortfarande umgås och pratar med många av de vänner jag fick under min studietid. En annan sak är att jag hade rollen som Överphös 2015 och därmed haft möjlighet att komma tillbaka på Lära Känna varje år för att träffa nya studenter och hålla mig lite ajour med vad som händer inom K-sektionen, som t.ex. när Gallien flyttade till nya lokaler. Detta kanske är för smörigt att säga, men jag har ändå kvar en känsla av gemenskap och uppskattning till K-sektionen som gav mig så mycket under min studietid. Jag försöker fortfarande ta chanser som dyker upp att engagera mig och delta i sektionen även som alumn. Har bland annat varit med i mentorsskapsprogrammet 3 gånger, hållit föreläsning för K-styrelser och deltagit i soffpaneler.

Vilken specialisering valde du och hur kom du fram till ditt val?
Haha det är en historia det. När jag började på Kemiteknik så sa jag att jag ska läsaantingen Process eller Material – det finns inte en chans att jag ska läsa Läkemedel. Jag trodde att Läkemedel skulle innehålla mängder av biologi med citronsyracykeln, celler, organ etc. som inte ligger i mitt intresse.

Under min studietid så insåg jag att det jag tyckte var roligaste var analytisk kemi! Det var något i den kursen som verkligen fångade mitt intresse. Så efter 3 års grundutbildning ställde jag mig frågan: Vilken av inriktningarna ger mig mest analytisk kemi? Gissa tre gånger vilken det var… Läkemedelsinriktningen! Så det var den vägen det gick. Jag vill också tillägga att jag stormtrivdes på inriktningen och det var inte alls som jag trodde utan fokus var på kemi snarare än biologi som jag var rädd för. Det blev också läkemedelsbranschen som blev där jag landade tillslut efter att jag gjorde exjobb på McNeil i Helsingborg.

Hur ser ditt liv ut idag och vad har du för användning av din utbildning i arbetslivet?
Nuförtiden brukar jag introducera mig som ”Civilingenjören som kastade bort sin examen”. Skämt åsido, sedan augusti 2021 driver jag eget företag inom coaching och utbildning med fokus på att hjälpa studenter och unga yrkesverksamma få bästa möjliga start på sitt nya kapitel – arbetslivet. Jag arbetar alltså idag inte alls inom ingenjörsyrket, MEN! Jag tycker det belyser vilken kraft utbildning ändå har trots detta enorma karriärskifte. Det är två saker jag lyfter fram när studenter frågor vilket värde utbildning haft: För det första – du blir grym på att lära dig hur du lär dig nya saker. Utbildning säger: Här har du en bok du ska lära dig och om 2 månader har du tenta – lycka till! Världen idag förändras och utvecklas snabbare än någonsin. Den kunskap du har idag kommer vara gammal om 6-12 månader (i bästa fall). Idag är det viktigare att kunna och vilja lära sig nya saker för att hänga med i utvecklingen. Den här förmågan är det som gjort att jag, utan någon entreprenörsbakgrund, idag kan bygga en enkel hemsida, bokföra, nätverka, marknadsföra mig – för jag vet hur jag hittar information och lär mig det jag behöver kunna. Den andra delen – du blir grym på att lösa och möta problem. Om det är någonting jag kan garantera dig så är det att du kommer stöta på problem under både ditt privat- och arbetsliv. Vad ingenjörsutbildning lärt mig är att problem är till för att lösas. Det innebär att när något går åt skogen så blir inte jag handlingsförlamad utan tänker istället: Det här var inte bra, men vi löser det!

Så länge jag är villig att fortsätta lära mig nya saker och ser problem som något som är till för att lösas så är jag övertygad om att jag kommer klara allt jag tar mig an. Det är det riktigt stora värdet utbildning har gett mig som är relevant oavsett bransch, roll eller ålder.

Har du frågor, tankar, funderingar eller något annat du vill bolla med mig så är det bara att höra av dig till simon.lundegard@gmail.com! Jag uppskattar verkligen att stötta dig som student och vara ett bollplank så tveka inte att höra av dig om allt, högt som lågt! 🙂

© Copyright - Kemi- och Biotekniksektionen inom TLTH 2024
en_GBEnglish